Pàgines

23 de desembre 2014

Felicitació de Nadal d'una autora atacada


Era dilluns 22 de desembre i no tenia res preparat per felicitar el Nadal.
El que veureu és una solució d'urgència.
Bon Nadal i que el tió us cagui molts llibres!!!!


16 de desembre 2014

El llamp màgic – les històries d’en Gènius

Fa més d’un any vaig rebre l’encàrrec d’escriure un conte que expliqués l’origen de l’amistat entre quatre personatges de ficció: en Gènius, en Playme, en Bit i la Valentina. Tots quatre són els protagonistes del portal infantil de les Biblioteques de la Diputació de Barcelona.

Fins ara, el que els nens i nenes sabien és que un llamp va caure sobre una fotocopia de la biblioteca, i el que llavors eren personatges de conte, en Gènius i el gos Playme, van passar a ser mig humans i mig màquines. I també que, gràcies a les seves noves característiques, ara podien accedir a la biblioteca virtual on hi viuen el robot Bit i la superheroïna Valentina.

Per escriure el conte em vaig formular unes quantes preguntes: què va provocar aquell llamp? I per què en Gènius va voler tafanejar per la biblioteca virtual? Com el van rebre en Bit i la Valentina? La biblioteca virtual no hauria quedat afectada després d’aquell llamp màgic? Eren igual en Bit i la Valentina abans del llamp? Per què en Gènius i en Playme poden anar del món real al virtual i en Bit i la Valentina no? La resposta a aquestes preguntes la trobareu al conte El llamp màgic que us podeu descarregar  i que també podeu obtenir de regal del 15 de desembre al 7 de gener a les Biblioteques de la Diputació de Barcelona.

Però un conte, és clar, no són tan sols respostes. També hi ha les paraules amb les que s’explica la història. Paraules que vaig procurar polir i repolir a l’hora d’escriure frases com les que donen inici a la història:  

“Poca gent sap que els llibres de les biblioteques tenen dues vides. Mentre els tenim oberts, lletres i dibuixos s’estan quiets perquè els puguem llegir. Els agrada als llibres lluir macos i clenxinats. Però quan les portes de la biblioteques es tanquen, les paraules xerren, riuen i canten, i els dibuixos juguen i fan gimnàstica.”

Clenxinats no és una paraula casual perquè de sobte em vaig adonar que un llibre obert té, també, una clenxa perfecta. Igual que si hagués descobert les paraules jugant en tancar-se la biblioteca, jo també em vaig permetre fer-les saltar i riure. Un joc que s’ha allargat uns quants mesos en els que també hi han participat el Txesco Montalt d'Alla Kinda autor de les fantàstiques il·lustracions del conte (busqueu un petit Darth Vader a veure si el trobeu...) i de tot el portal Gènius, coordinats per la Gemma Peres i la Mariona Poblet de la Diputació de Barcelona. Sí, cal un equip per fer possible que un llibre arribi a les mans del lector. És necessari fer tantes revisions a l'escriptura com calgui, igual que es fa amb les il·lustracions i el treball de maquetació i edició. És imprescindible fer llibres de qualitat i més si van adreçats a públic infantil i si el responsable de l'edició és la Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona, perquè, evidentment, es tracta de fer lectors. 

Ja ho sabeu, del 15 de desembre al 7 de gener El llamp màgic us espera a les biblioteques!