Pàgines

21 de juny 2013

Perduts a la Viquipèdia




Mai m'havia plantejat escriure una obra de teatre. Ho admeto, em feia respecte. Però a les escoles passen coses, com ara que comparteixes l'educació i la creixença dels fills amb gent que t'engresca i t'enreda a fer allò que tanta basarda et produeix. La Teresa Pombo i el Pere Planella, fins fa un parell d'anys eren els pares de l'Albert. Ara, a més, són els còmplices i els “culpables” que jo us expliqui el que us estic explicant. El Pere Planella és director de teatre i la Teresa Pombo també, i exerceix de professora de teatre per nanos a una escola de Barcelona. La Teresa tenia moltes ganes de dirigir una obra adreçada a públic familiar que NO fos moltes coses: avorrida, cursi, amb senyors i senyores disfressats de nens, tova, pedagògica molt per sobre que imaginativa, amb un discurs incomprensible... I SÍ volia que fos: divertida, amb ritme, amb actors que fossin nens, que s'adrecés de tu a tu al públic, que tractés als nens com a persones intel·ligents, treballada, esbojarrada, amb molta imaginació tot i que pogués contenir una intenció didàctica, amb una posada en escena moderna... I me la va encarregar.

Per escriure-la vaig partir d'un esquetx escrit per la mateixa Teresa sobre uns científics i uns nens que visiten un laboratori. La idea era parlar de ciència i dels científics. A partir d'aquí em van donar carta blanca i el que en va sorgir és el text Perduts a la Viquipèdia. Una de les meves lectures infantils preferides és la novel·la de Gianni Rodari “Jip en el televisor”, en el que el protagonista és xuclat per la televisió i interactua amb els protagonistes de les sèries i programes que tant li agraden. Aquesta llavor d'idea i la desconcertant notícia sobre els neutrins, l'experiment que demostrava que anaven a més velocitat que la llum, el rebombori científic que es va formar, i el posterior desmentiment i l'explicació que tot havia estat un error va ser una altra font d'inspiració. També va ser important a l'hora de crear als dos protagonistes, la persistent presència en tota mena de diàlegs entre pares i mares, de noms tant estranys i ja tan comuns com TDA i TDAH. O sigui, de nens a la lluna, o enfavats (Trastorn de Dèficit d'Atenció) o de nens més inquiets que el cul d'en Jaumet (Trastorn de Dèficit d'Atenció i Hiperactivitat). No és estrany, per tant, que la nena es digui Ada, tot i que a l'escola li diguin Enfa, d'enfavada, i que el nen es digui Jaume, i rebi el mal nom de Cul. 

 

Un cop escrit vam anar a oferir el text al Ramon Simó, director del Festival Grec de Barcelona. El Ramon Simó va rebre la proposta amb entusiasme i ha estat un personatge clau perquè aquesta obra es pogués fer. És ell qui ha endegat la programació regular d'obres de teatre per a públic familiar al festival (ara amb el nom de Minigrec), i sempre s'ha mostrat a favor de dignificar aquesta mena d'espectacles. L'any passat “Perduts a la Viquipèdia” va estar a punt d'estrenar-se però la retallada pressupostària del Grec 2012 ho va fer impossible. I ara, per fi, la data de l'estrena ja s'acosta.

També ha estat important la participació de l'Obra Social “la Caixa”, a través del departament de programació teatral de Cosmocaixa, que ha ofert assessorament científic i una part del finançament. A l'obra les pantalles i els recursos audiovisuals tenen un gran relleu, i per això sense la col·laboració de la Fundació Jesuïtes Educació, l'Escola d'Audiovisuals Sant Ignasi Sarrià i el suport d'Audiovisuales Data SL. l'obra hauria estat més difícil de produir.

Com ja us he dit, la direcció corre a càrrec de la Teresa Pombo i la produeix Zitzània Teatre i el Grec 2013 Festival de Barcelona. I l'espectacle està protagonitzat pels nens Víctor Ortega i Jana Roa i pels actors Ricard Farré i Arnau Puig. Amb la col·laboració de Lloll Bertran, Santi Ibàñez i Josep Minguell. Aquí podeu veure a l'equip assajant, tot i que falta el Víctor Ortega. 

 

Ja, ja, i de què va?
Perduts a la Viquipèdia explica la història de dos nens, l'Ada i en Jaume. Cap d'ells té ganes de fer el treball que els ha encarregat la mestra sobre un científic de la seva elecció. L’ordinador cau a terra, i de dins en surt el mateix Albert Einstein perseguint el Neutrí, una petita partícula elemental que se’ls endú a l'interior de la Viquipèdia! Allà coneixen el matrimoni Curie, Monturiol, Leonardo Da Vinci, Watt, Faraday i molts d'altres que els ajudaran a tornar a casa aplicant el mètode científic. L'Ada i en Jaume tornaran transformats d'aquesta meravellosa aventura científica.

Perfecte. On puc comprar les entrades?
Si us ve de gust veure-la podeu comprar les entrades aquí: https://www.koobin.com/icub/index.php?action=PU_evento&Ev_id=118&idioma=CA

A partir de quina edat es recomana? On es fa? I quins dies?
Edat recomanada: a partir de 7 anys
Dies: 6 i 7 de juliol
Horari: 12:30
Lloc: sala Ovidi Montllor, Mercat de les Flors.
Adreça: Carrer Lleida 59, Barcelona
Com hi arribo: Metro Plaça Espanya o Poble Sec. Bus 55


1 comentari:

  1. Fantàstic, Anna! Llàstima que no sigui a Barcelona per poder-hi anar; m'encantaria encara que els meus anys són un munt "a partir de 7 anys", però no sóc capaç de passar l'Atlàntic nedant. Espero que sigui un èxit!

    ResponElimina