02 d’agost 2012

Lectures. El matí de Catalunya ràdio d'estiu. Capítol 3


De les VEUS D'AQUÍ del darrer programa salto, gràcies a l'Eduard Màrquez i a la recomanació que em va fer perquè llegís Kurt Vonnegut, a parlar de CLÀSSICS AMERICANS.

El primer: Kurt Vonnegut. Tant aquest llibre sobre el bombardeig de la ciutat de Dresden per les forces aliades de la segona guerra mundial, escrit amb modernitat, tocs de ciència ficció i deconstrucció, com el brillant i divertit llibre d'articles Un home sense pàtria.

Escorxador 5
Kurt Vonnegut
Proa



Un home sense pàtria
Kurt Vonnegut
Columna


I d'un exemple singular de ciència ficció a un altre. Ray Bradbury i les seves Cròniques marcianes. Vives, actuals, inquietants i poètiques. Bona literatura al marge de gèneres.

Ray Bradbury
Cròniques marcianes
Proa


Una altra gran clàssic americana és Harper Lee que només va escriure un llibre, però quin llibre: Matar a un rossinyol. Indestriable de la imatge de Gregory Peck. Llegiu el llibre i mireu la pel·lícula. No deixeu de fer cap de les dues coses.

Matar a un rossinyol
Harper Lee
La butxaca



I per acabar un altre escriptor que ja s'ha convertit en clàssic indiscutible: Cormac MacCarthy. Un autor contemporani que s'ha guanyat un lloc entre els millors amb les seves novel·les seques i aspres sobre l'oest, la vida, l'amor i la natura. Un xic difícil sí, però molt, molt recomanable.

Tots aquells cavalls
Cormac MacCarthy
La butxaca


L'autor de literatura infantil i juvenil d'avui és Pau Joan Hernández. Autor prolífic i amb una carrera literària que va començar als 20 anys amb l'èxit espaterrant de Tot et serà pres (que encara es reedita!), avui ens llegeix un fragment de Quan no te'n vas. Pau Joan Hernàndez és, també, poeta i traductor. Ha guanyat nombrosos premis.

Quan no te'n vas
Pau Joan Hernàndez
Edebé