Tot és més senzill. Acabo un llibre i crido eufòrica "Que bo! Que bo!". Un llibre molt bo per a mi, no per al lector universal necessàriament, que em provoca una reacció física d'eufòria i m'obliga a moure'm, a alçar-me, a celebrar-lo com el gol al darrer minut que fa guanyar una lliga. Volto per l'habitació amb el cervell negat de serotonina i recordo les cursilades que s'arriben a dir al voltant de la lectura per seduir als no iniciats i em reafirmo amb el que visc: llegeixo per passar-m'ho de puta mare. Perdó per la grolleria, però és així. De vegades cal escriure-ho amb totes les lletres.
I després passa que sí, que llegir omple el rebost del vocabulari, i potser em fa més llesta o més repel·lent. Només potser. I el diàleg intern és una realitat. Passo a pensar en els autors com a part de la família. Descobreixo que tot és mentida i això m'agrada. I que no hi ha veritat més absoluta que les mentides dels bons llibres. Se'm cau la bena dels ulls, si hi poso de la meva part. Accepto transmetre cultura perquè em dóna la gana, perquè la cultura és imprescindible a la vida, com l'oxigen, no perquè toqui. Les pàtries, ai, no tinc gaires ganes de salvar-les. Les llengües sí, però la paraula «salvar» em provoca urticària i m'estimo més emprar la paraula «viure». Visc una llengua. I totes les que puc, amb naturalitat, sense empentes ni tocades de nassos. I el diàleg intern amb l'autor, amb la vida, amb el patiment i l'alegria, amb els dubtes morals i les preguntes bàsiques em transformen en algú una mica diferent, algú que es qüestiona el que té al davant. Un qüestionament que no és garantia de res, que no és un passaport a una moral elevada. Massa lectors han robat, explotat, matat, escorxat i anihilat per afirmar-ho. Només dic que t'ho qüestiones, que et preguntes, que mires. Passen coses quan llegeixes.Però quan clavo els ulls en l'aparador d'una llibreria o en les novetats d'una biblioteca, em descobreixo la mirada golafre i àvida de qui mira els bombons afilerats i lluents, les joies de la pastisseria. Llavors oblido totes les grans virtuts i efectes secundaris que té el llegir per un impuls més primitiu i bèstia: ser feliç per una estona. Ser feliç.
6 comentaris:
Bàsicament.
Jo també!!!
Golafre de llibres, que omplen molt més que els bombons :-). Sí, totalment d'acord amb tot el que dius, sobretot el darrer paràgraf.
Gràcies!
Aquest matí a la dutxa pensava en el que deies ahir al FB i del que ha sortit aquest escrit. Quins llibres m'han causat aquest efecte? molts. Però pensava en el primer del que en tinc consciència adulta: El Camino de Miguel Delibes. Tenia 13 anys (adulta?) i em va deixar tan al·lucinada que quan li vaig fer la ressenya a la professora que ens l'havia fet llegir gairebé ploro de l'emocio. Crec que aquell dia la vaig fer feliç de ser mestra.
Gràcies Marga, Miu, Bugaderes39 i Mirashka.
Mirashka, a mi El camino també em va marcar. Va ser el primer llibre que vaig llegir amb consciència d'adult. Era lectura obligatòria, jo crec que a... cinquè! Imagina't. O potser era setè, no ho tinc clar. I em va atrapar i emocionar tant com a tu. El castellà del llibre va fer que m'enamorés de la llengua castellana. De fet, quan es parla de lectures obligatòries, sempre l'esmento com a defensa. Quin favor que em van fer els mestres! petons
Hola, Anna
T'agradaria fer una xerrada a alumnes de primer i segon d'ES0 sobre el plaer de llegir i escriure?
Si hi estàs interessada, envia'm un mail a: gperoy@iesviladecavalls.cat
Salutacions
Georgina
Publica un comentari a l'entrada