27 de maig 2013

Autors i Autores en Perill d'Extinció (APE)
ESTEM CREANT LA PLATAFORMA APE (AUTORS EN PERILL D'EXTINCIÓ) CONTRA LA SOCIALITZACIÓ DEL LLIBRE DE LECTURA A L'ESCOLA. SI ETS ESCRIPTOR/A O IL·LUSTRADOR/A DE LITERATURA INFANTIL I JUVENIL AIXÒ QUE VE A CONTINUACIÓ T'INTERESSA!

Des de fa uns anys, els autors i autores de Literatura Infantil i Juvenil (LIJ) patim les conseqüències negatives de la socialització dels llibres de lectura a les escoles. La LIJ en català fa país, fa escola i fa lectors. Socialitzar els llibres implica que les editorials pleguin, les llibreries tanquin i autors i autores no puguem continuar escrivint. D'acord amb la situació, hem creat L'APE (Autors i Autores en Perill d'Extinció) que pretén ser una plataforma que defensi la revaloració de l'obra literària i la feina de l'escriptor i l'il•lustrador com una eina de cultura a les escoles.

L'APE defensa:


1. La biblioteca personal de l'estudiant. La consideració que tindran nens, nenes i joves pel llibre: un objecte valuós, un regal, un record, un símbol, que contribuirà al seu creixement personal. El llibre per a compartir amb pares i germans (prou sabem que sovint seran els únics llibres que entraran a casa). No volem que l’estudiant entengui la lectura només com una activitat escolar.

2. La reflexió sobre el concepte de llibre de lectura socialitzat. A qui beneficia? Què comporta per al país i la cultura pròpia? Com afecta als autors i autores de literatura infantil i juvenil catalans la socialització dels seus llibres? Com afecta a la indústria del llibre, una indústria que genera molts llocs de treball al nostre país?

3. La compra de llibres de lectura per part de l'escola i de les famílies. L’ús individual que en farà l’alumne i el comunitari que en farà la biblioteca del centre.

4. La creació d'un fons de llibres per part de les institucions per a les famílies que no puguin assumir la despesa de la compra dels llibres de lectura.


Volem preparar una sèrie d'activitats i actuacions i ens agradaria comptar amb tu. T'hi apuntes?

Si t'interessa posa't en contacte amb alguna de les persones que formem la comissió de promoció de la plataforma APE:

Àngel Burgas
angelburgas@hotmail.com

Anna Manso
anna@manso.org

Maria Carme Roca
mcarmeroca@hotmail.com

REUNIÓ DIA 7 DE JUNY
LLOC: AELC – ATENEU BARCELONÈS – Carrer de la Canuda 6, 5è pis
HORA: 18 HORES

Per saber-ne més consulta l'article que vaig publicar al diari ARA, al suplement Criatures, el dissabte 18 de maig de 2013 aquí

2 comentaris:

Anònim ha dit...

també esteu en contra de les biblioteques doncs, no?

Anna Manso ha dit...

Benvolgut o benvolguda anònim,
si us plau, sàpigues que aquí no mato, afusello ni elimino a ningú. Pots escriure el teu nom sense perill.

On has vist escrit que els autors de literatura infantil i juvenil estem en contra de les biblioteques? Enlloc. La socialització o reutilització de llibres de lectures és un sistema específic amb el que no hi estic gens d'acord.

Saps que vaig ser números clausus de biblioteconomia i documentació? ÉS impossible que servidora hi pugui estar en contra.Després podem parlar de perquè a Europa es paga un canon als autors per cada préstec i perquè aquí no. Però les cultures se sustenten en la creació pròpia i en la possibilitat d'accedir-hi. No només una opció, totes dues. I t'asseguro que els llibres que es llegeixen a l'aula no passen de 8 euros. Hi ha possibilitats. I per a qui no pugui cal crear un fons d'ajuda. Ara el fons d'ajuda ens l'han imposat als autors que escrivim llibres.

Una abraçada gens anònima

"Amics monstruosos" finalista del 11è Premi Atrapallibres (9 anys)

"Amics monstruosos" finalista del 11è Premi Atrapallibres (9 anys)

"L'últim violí" finalista del 10è Premi Atrapallibres (9 anys)

"L'últim violí" finalista del 10è Premi Atrapallibres (9 anys)

"Una noia N.O.R.M.A.L. s'ofereix de cangur" finalista del 16è Premi Protagonista Jove (13-14 anys)

"Una noia N.O.R.M.A.L. s'ofereix de cangur" finalista del 16è Premi Protagonista Jove (13-14 anys)