27 de maig 2013

Autors i Autores en Perill d'Extinció (APE)




ESTEM CREANT LA PLATAFORMA APE (AUTORS EN PERILL D'EXTINCIÓ) CONTRA LA SOCIALITZACIÓ DEL LLIBRE DE LECTURA A L'ESCOLA. SI ETS ESCRIPTOR/A O IL·LUSTRADOR/A DE LITERATURA INFANTIL I JUVENIL AIXÒ QUE VE A CONTINUACIÓ T'INTERESSA!

Des de fa uns anys, els autors i autores de Literatura Infantil i Juvenil (LIJ) patim les conseqüències negatives de la socialització dels llibres de lectura a les escoles. La LIJ en català fa país, fa escola i fa lectors. Socialitzar els llibres implica que les editorials pleguin, les llibreries tanquin i autors i autores no puguem continuar escrivint. D'acord amb la situació, hem creat L'APE (Autors i Autores en Perill d'Extinció) que pretén ser una plataforma que defensi la revaloració de l'obra literària i la feina de l'escriptor i l'il•lustrador com una eina de cultura a les escoles.

L'APE defensa:


1. La biblioteca personal de l'estudiant. La consideració que tindran nens, nenes i joves pel llibre: un objecte valuós, un regal, un record, un símbol, que contribuirà al seu creixement personal. El llibre per a compartir amb pares i germans (prou sabem que sovint seran els únics llibres que entraran a casa). No volem que l’estudiant entengui la lectura només com una activitat escolar.

2. La reflexió sobre el concepte de llibre de lectura socialitzat. A qui beneficia? Què comporta per al país i la cultura pròpia? Com afecta als autors i autores de literatura infantil i juvenil catalans la socialització dels seus llibres? Com afecta a la indústria del llibre, una indústria que genera molts llocs de treball al nostre país?

3. La compra de llibres de lectura per part de l'escola i de les famílies. L’ús individual que en farà l’alumne i el comunitari que en farà la biblioteca del centre.

4. La creació d'un fons de llibres per part de les institucions per a les famílies que no puguin assumir la despesa de la compra dels llibres de lectura.


Volem preparar una sèrie d'activitats i actuacions i ens agradaria comptar amb tu. T'hi apuntes?

Si t'interessa posa't en contacte amb alguna de les persones que formem la comissió de promoció de la plataforma APE:

Àngel Burgas
angelburgas@hotmail.com

Anna Manso
anna@manso.org

Maria Carme Roca
mcarmeroca@hotmail.com

REUNIÓ DIA 7 DE JUNY
LLOC: AELC – ATENEU BARCELONÈS – Carrer de la Canuda 6, 5è pis
HORA: 18 HORES

Per saber-ne més consulta l'article que vaig publicar al diari ARA, al suplement Criatures, el dissabte 18 de maig de 2013 aquí

2 comentaris:

Anònim ha dit...

també esteu en contra de les biblioteques doncs, no?

Anna Manso ha dit...

Benvolgut o benvolguda anònim,
si us plau, sàpigues que aquí no mato, afusello ni elimino a ningú. Pots escriure el teu nom sense perill.

On has vist escrit que els autors de literatura infantil i juvenil estem en contra de les biblioteques? Enlloc. La socialització o reutilització de llibres de lectures és un sistema específic amb el que no hi estic gens d'acord.

Saps que vaig ser números clausus de biblioteconomia i documentació? ÉS impossible que servidora hi pugui estar en contra.Després podem parlar de perquè a Europa es paga un canon als autors per cada préstec i perquè aquí no. Però les cultures se sustenten en la creació pròpia i en la possibilitat d'accedir-hi. No només una opció, totes dues. I t'asseguro que els llibres que es llegeixen a l'aula no passen de 8 euros. Hi ha possibilitats. I per a qui no pugui cal crear un fons d'ajuda. Ara el fons d'ajuda ens l'han imposat als autors que escrivim llibres.

Una abraçada gens anònima