30 de gener 2011

Dos punts: Humor i sàtira

Els amants del gènere humorístic tornem a estar de sort. Han passat massa dies des del 28 de novembre i quan ja començàvem a desesperar, la cosa s'anima de cara a les eleccions municipals del proper 22 de maig. El primer a trencar el gel de manera seriosa ha estat l'Ajuntament de Barcelona. Diumenge passat va regalar als lectors de La Vanguardia un encartat deliciós.

Com acostuma a passar, el fulletó, sense deixar de ser humor del bo, beu també de la ciència ficció. Va, m'inventaré un nom per al gènere literari: RPP (redacció publicitària política ). No m'estic queixant del contingut. Gràcies als professionals de la RPP he passat estones impagables. Amb el fulletó que m'ocupa, batejat amb el nom de Barcelona, presupuesto 2011 , he rigut de gust. El titular "Una ciudad de convivencia" és tòpic, però funciona. I el de "Limpieza constante y más contenedores " el trobo genial. La repetició de la paraula "esfuerzo" en alguns apartats és un bon running gag . I si sou mandrosos i no teniu ganes de llegir gaire no patiu, només amb el text de l'índex ja en tindreu prou: "Una gestión pública ejemplar...

Un presupuesto realista. Y austero... Procurar el bienestar de los ciudadadanos, especialmente de los más afectados por la crisis... El Ayuntamiento está empecinado en preservar lo mejor de Barcelona...". El que ja és més discutible és l'idioma. Però potser és una aposta més per la ironia i jo sóc massa susceptible.

No sóc militant, ni votant fidel de cap partit polític, i espero amb candeletes saber què inventarà l'oposició per fer-me passar una bona estona i estic convençuda que no em decebrà. No li tinc més ràbia al PSC que a CIU. Ni a ERC que a IC. Ni al PP que a qualsevol altre partit. No és tracta de sigles, ni de carregar-se la democràcia, sinó de defensar-la a base de riure. Riure per no plorar i per tocar els nassos. Riure per mantenir intacta la lucidesa. Riure perquè riure és una activitat incompresa per alguns. I sinó que ho expliquin a Josep Lluís Fitó, periodista i dramaturg valencià, a qui han apartat de la seva feina de locutor dels partits de futbol de la televisió valenciana Canal 9 des que va estrenar l'obra teatral de sàtira política Corrüptia, una regió de l'Est , que es pot veure aquests dies al Teatre Tantarantana.

Riguem, votants, riguem i, després, votem en conseqüència.
 
Publicat al diari ARA. Diumenge 30 de gener de 2011