24 d’abril 2011

Dos punts: Foment de la lectura

Ahir va ser Sant Jordi. I què. Piles de llibres quedaran sense llegir arraconats per lavabos, lleixes i llocs innomenables. Els autors agraïm l'ingrés de drets d'autor, però els que tenim l'ànima sensible ens delim perquè, a més, se'ns llegeixi. Manies del gremi. Urgeix aconseguir lectors fidels i la feina de reclutament cal que comenci per les ànimes més mal·leables: els infants. Josep Maria Castellet, al pregó oficial de Sant Jordi organitzat per les Biblioteques de Barcelona, opinava que la lectura ha de ser un acte lliure i espontani. Tinc la gosadia de suggerir al senyor Castellet i a tothom interessat, el meu mètode de foment de la lectura batejat amb el nom d'"espontaneïtat induïda".

Envieu els nens a dormir a casa la sogra. Compreu una caixa forta digital. Llogueu un paleta de llengua ignota, com ara el georgià, i feu-li saber per signes que voleu que excavi un forat a la paret de la sala. No torneu a contractar el paleta mai més i instal·leu-vos la caixa forta. Tota discreció serà poca. En lloc del típic quadre amagueu la caixa forta rere una planxa metàl·lica de tres centímetres de gruix. Fermeu la planxa metàl·lica amb un cadenat. Agafeu TOTS els llibres de casa i entaforeu-los dins la caixa forta. Tingueu cura de no oblidar-vos dels llibres de cuina i de tot el que dugui lletra impresa.

Quan els fills tornin a casa, feu com si res. Passaran les setmanes i no s'adonaran que els llibres han desaparegut. No caigueu en l'error de destapar la vostra jugada. Sigueu intel·ligents i aguanteu una mica més fins que un dia, com qui no vol la cosa, traieu la clau del quadre que dueu penjada al coll i obriu la planxa metàl·lica, introduïu la combinació a la caixa forta amb tot el secretisme de què sigueu capaços i extraieu de dins la caixa un llibre qualsevol. No us hi encaparreu, la tria del llibre no és important. Tanqueu la caixa forta i la planxa metàl·lica i llegiu. Retorneu el llibre a la caixa. Repetiu l'escena un cop per setmana, a traïció, quan menys s'ho esperin. Un mes i mig més tard els vostres fills us suplicaran que els deixeu llegir Vida i destí , la biografia del protagonista de Bob el manetes o un tractat de neurologia. Sigueu llestos i, com si els féssiu el favor de la seva vida, concediu-los el desig. Primer un cop per setmana, més tard, a demanda. Sí, ho haureu aconseguit, haureu reclutat un nou adepte.

Publicat al diari ARA. Diumenge 24 d'abril de 2011.