01 de juny 2012

Un curs N.O.R.M.A.L.


Ahir es va fer el lliurament del Premi Protagonista Jove. No, no he estat jo la guanyadora, sinó ja us en hauríeu assabentat per terra, bits, mar i aire. El guanyador és Michael Morpurgo autor del llibre Cavall de guerra. Felicitats mister Morpurgo per haver estat capaç d'arrossegar a tants lectors amb un molt bon llibre. No estic especialment trista. Ni tant sols m'ha agafat cap rau-rau estrany en conèixer que Una noia N.O.R.M.A.L. S'ofereix de cangur ha quedat en quarta posició tal i com indica el quadre amb les votacions. La Marga, la supersecretària del CLICJCAT, ahir ens va «atracar» al Pau Joan Hernàndez i a mi i ens va fer pujar a l'escenari per dir unes paraules. Tots dos vam coincidir en explicar que el premi és el mateix premi. M'explico. Aquest no és un premi al que t'hi presentis sinó que un grup d'experts et trien. Primera alegria, perquè et trien entre TOTA l'obra publicada en català. Per tant el quart lloc continua sent un lloc d'honor. I després aquests experts deixen en mans d'un jurat encara més expert la tria del llibre guanyador. Nois i noies d'instituts i biblioteques s'apunten de forma voluntària per formar-hi part, cosa que representa llegir els llibres i debatre'ls per decidir quin d'ells els agrada més. Repeteixo LLEGIR els llibres. Segona i definitiva alegria. Per això, insisteixo, servidora, la Ru, la Nàdia, la Xeila, el Sami, la Ramona, el Rafel, el Rubèn i el Raül (va, i la Carla), ens alegrem de tot plegat, al marge del resultat. 

 

Han passat catorze mesos des que es va publicar el primer llibre de la col·lecció Una noia N.O.R.M.A.L. i només fa que donar-me alegries. Rep bones crítiques, el primer llibre ja va per la segona edició i aviat algun dels altres també es reeditarà, ha estat finalista del Premi Protagonista Jove, aviat es publicarà el sisè i darrer títol de la col·lecció, i m'ha permès fer trobades amb lectors, tant de sisè de primària com dels primers cursos de secundària. El que m'expliquen és que els agrada la proximitat de la història, l'humor, la iniciativa de la Ru, el món urbà i a tocar de la realitat i l'agilitat de la narració. I jo que me n'alegro.

Les darreres trobades però han estat especials pel lloc i la persona que les ha organitzat, la Carme Sansó de L'Espai de l'estudi a Gràcia, al carrer de l'Or 31 i amiga. La intenció era acostar als nois i noies del barri l'obra d'una autora local i obrir les portes de l'Espai a un tipus d'activitat diferent, al marge dels nens i joves que hi vénen a estudiar i a fer deures per la tarda (dirigits, supervisats i ajudats si ho necessiten per la Carme i d'altres persones). El dia 23 de maig van venir els nois i noies de sisè de l'escola Patronat Domènech i el dia 30 els de l'escola Pau Casals. Amb tots dos grups la trobada va funcionar molt bé. Uns s'havien llegit el llibre i d'altres no però en tots dos grups hi va haver participació, preguntes i interès. A la xerrada vaig explicar-los com m'ho vaig fer per inventar-me el món de la Ru i companyia, pas a pas. I també les eines que trobo imprescindibles per fer d'escriptora. Una pista, la primera és un llibre. El primer esglaó, el primer pas i el primer plaer.

En acabar la Carme i jo vam convidar als nois i noies a participar en un concurs de dos llibres de la Ru per escola. Per participar-hi cal que ens enviïn un acrònim seguint el joc de paraules de la noia N.O.R.M.A.L. En aquest cas, però, ha de ser un nom, un adjectiu, una paraula en definitiva que transformada en sigles doni un reguitzell d'adjectius que defineixi a cada participant. Tinc molta, molta curiositat per veure quins acrònims us inventeu nois i noies de la Patronat Domènech i de la Pau Casals. Per participar-hi podeu deixar el vostre nom i cognom i el vostre acrònim aquí, en forma de comentari, o enviar-me un correu electrònic anna@manso.org Teniu temps fins el 15 de juny.

1 comentari:

Anònim ha dit...

-Segueix així, sobretot, amb bon humor, que sé que no et manca. T'ho diu un noi que sovint no és massa N.O.R.M.A.L., tot i que engrescarà a un en particular a fer acrònims.

Un gracienc.