30 de gener 2013

La llista d'aniversari a Vilanova i la Geltrú

-->

Aquest mes de gener la Biblioteca Armand Cardona de Vilanova i la Geltrú, van dedicar el Club de lectures Compartides en veu alta, adreçat a nens i nenes, al meu llibre La llista d'aniversari (Sèrie blanca del Vaixell de vapor, editorial Cruïlla). Aquí trobareu un article de la biblioteca explicant com va anar i amb algunes fotos. I si cliqueu aquí descobrireu quina va ser la llista d'aniversari que van fer, amb propostes sorprenents! Però això no és tot. Per completar l'experiència el programa de ràdio Més content que un gínjol, de Ràdio Vilanova, em van fer una entrevista. Si la voleu escoltar només cal que cliqueu aquí. Gràcies a tots aquells que heu preparat les activitats per fer-ho possible!

Els nens em van fer algunes preguntes i jo les vull respondre el millor que pugui. Som-hi.

1. El Yannick vol saber quant de temps em va costar fer aquesta història.

Yannick, ara ja fa una mica de temps, però recordo que vaig escriure-la en una setmana. Però abans hi havia rumiat uns quants dies. I també és veritat que sense l'aprenentatge i la pràctica de tots els anys que porto escrivint no hauria pogut fer-la. Després d'aquella setmana a l'editorial la van polir i repolir i jo també li vaig donar una bona raspallada.

2. El Roure i la Martina em pregunten quants anys fa que em dedico a la feina d'escriure guions i contes.

Això ja és més fàcil de respondre. L'any 1996 em van pagar per escriure un guió. Era d'un programa infantil que es deia Barri Sèsam. Buf, ara me n'adono que han passat molts anys! Ho compto i me'n surten 17! Els contes els vaig començar a escriure quan va néixer l'Eva, la meva filla gran. Així que ho sé perfectament: 13!

3. La Martina vol saber com se'm va acudir escriure el conte.

No hi ha una sola resposta. Inventar contes i històries de vegades és com cuinar amb molts ingredients. Aquesta vegada per fer la recepta vaig pensar: en les tantíssimes joguines que tenen els meus fills, en les llistes d'aniversari i de reis que feia l'Eva, la meva filla gran, que va néixer un mes de juliol, igual que la nena del conte, en el munt d'oncles i tietes que tenen els meus fills (sóc la sisena de set germans) i en la sopa de Nadal que cuinava la meva mare, la Tere, i que ara que ja és gran i no li volem donar tanta feina, cuina la meva germana Cati.

4. El Marçal té curiositat per saber quants llibres he escrit.

Marçal, si vols saber-ho pots consultar la pestanya que hi ha més amunt, la que posa llibres publicats en català. Allà els trobaràs tots i, si no m'he descomptat, n'hi ha 30, comptant llibres, contes i relats.

5. El Yannikck vol que li digui quants anys tinc.

Una pista, l'any que vaig néixer la humanitat va arribar a la lluna.
Una altra pista, sóc del segle passat.
Una altra pista, si sumes els números de la meva edat dóna 7

Sí! Vaig néixer l'any 1969 i ara tinc 43 anys. L'any que ve en tindré 43 i si m'ho haguessis preguntat fa un any et respondria que 42.

8. I el Jordi i el Josep desitgen que els expliqui quants llibres m'he llegit.

Si ho comparo amb el munt de llibres que s'ha llegit el meu germà gran, l'Alfred, us he de dir que jo me n'he llegit pocs. Però quan m'expliquen que hi ha gent que només llegeix un llibre a l'any he de confessar que llavors me n'he llegit molts!

La veritat és que no els he comptat mai perquè la quantitat no importa massa. El que de debò m'agrada és recordar les bones estones que em va fer passar en Jim Botó i Lluc el Maquinista, l'emoció que em van provocar les primeres pàgines de Charlie i la fábrica de xocolata, o les riallades que feia gràcies a l'Astèrix i l'Obèlix o al Massagran. Ah, i ara mateix tinc 6 llibres esperant a la tauleta de nit.