14 de gener 2016

Objectiu: apassionar lectors




Dilluns passat vaig començar el club de lectura del llibre Una noia N.O.R.M.A.L. i altres animals (editorial Cruïlla). Els participants, igual que en les altres dues edicions (2014 i 2015) són els alumnes de sisè de l’Escola Mediterrània de la Barceloneta. El lloc de trobada és la Biblioteca La Fraternitat, del mateix barri, que també és la responsable de l’organització del club (gràcies Laura Calosci i Maria Josep Fontova!).

La primera sessió va anar tant bé que el temps se’ns va fer curtíssim, i el que havíem de fer durant mitja sessió va passar a convertir-se en la primera activitat que penjaré al blog dilluns que ve. Aquesta és la novetat de l’any. El club té una periodicitat quinzenal, i he incorporat una petita activitat que proposaré al blog el dilluns que no ens trobem a la biblioteca, i que convidarà als nens i nenes a inventar, a imaginar, a escriure una mica... També ens servirà per recopilar el recull escrit de les paraules que els demano. Una paraula per alumne i sessió. La que més els ha agradat, o sorprès o intrigat. I així, amb aquest gest tan senzill, no només estan pendents de la trama, sinó també del llenguatge, i en acabar el club, i s’adonen de totes les paraules que han espigolat entre tots, s’admiren. I jo també.


Aquest no és l’únic club de lectura que modero. Ja vaig parlar en aquest blog del Club de lectura Virtual Llibre de Família que segueix endavant i que aquesta setmana enceta la tercera lectura “La universitat de la vida” de Rob Riemen (Arcàdia edicions. Traduït per Auke Oosterhoff). Una delícia de llibre que a través de la narració de la vida de dinou personalitats de la cultura d’arreu del món, ens respon de diverses maneres a les preguntes: Què ens ha ensenyat la vida? Què t’ha ensenyat la vida? Sempre a través de l’experiència d’aquests dinou savis, que ens facilitarà el diàleg sobre l’educació, el paper dels pares i mares, la passió per la feina, el que pensaran de nosaltres els nostres fills quan siguin grans... Perquè aquest és un club que es va crear per llegir, compartir les lectures i generar un debat sobre la família. El club de lectura és obert a tothom que s’hi vulgui apuntar i per fer-ho és tan fàcil com fer clic aquí.



Tots dos clubs de lectura són molt diferents, tan pel format (presencial i virtual), com pels lectors (joves i adults), que té en comú la voluntat d’encomanar el gust per la lectura, el diàleg i l’experiència de compartir el que més ens apassiona, els llibres.