30 de juny 2020

Bones experiències a les aules: copieu i adapteu!(ENTRADA ACTUALITZADA 2021)
 
Com aconseguir encomanar la passió per la lectura a l’aula? Que els petits i joves lectors vulguin continuar llegint? Que tinguin ganes d’obrir un altre llibre?

La resposta me l’he trobat a moltes escoles i instituts. Tant la positiva com la negativa. Com incentivar i com desincentivar.  

Fer avorrir la lectura és fàcil. Només cal presentar l’objecte llibre com alguna cosa poc desitjable i a partir de la lectura fer exercicis escolars d’aquells narcolèptics tipus fitxa, exàmens, etc. Però aquí no vull donar idees terribles i en canvi sí donar llum a tot el que es fa bé i molt bé.

L’any 2016 vaig escriure una entrada on recopilava totes les bones experiències que m’he trobat arreu a partir dels meus llibres. És una entrada viva que he anat actualitzant a data d’avui. Però m’adono que queda amagada entre les entrades del 2016, així que faré una trampeta i publicaré aquesta entrada perquè sapigueu que existeix i que la continuaré alimentant.

I el més important: que la feu servir. Que la consulteu. Que copieu i adapteu les experiències per a la vostra escola o institut. Que convertiu la lectura d’un llibre en una experiència de vida, en una festa, en un impacte emocional, en joc, en reflexió i en diàleg. 
 
L'any 2021 he començat una formació online amb GRAÓ per a docents de primària i secundària on parlo de tot el tema que ens ocupa: "Despertar la creativitat amb la lectura i l'escriptura (Primària i secundària)". Són 5 sessions online, d'una hora i dos quarts cadascuna, una dedicada a desconstruir la creativitat, una altra a reflexionar sobre la lectura i com triar lectures, la següent a l'animació lectora (què fer amb els llibres a l'aula), la quarta a experiències d'escriptura col·lectiva i la cinquena a experiències d'escriptura creativa individuals. La formació és acreditada (30 hores) i amb petites tasques avaluables. Hi ha convocatòries obertes permanentment. Per a més informació clica AQUÍ
 
L’entrada original amb tota la informació la trobareu AQUÍ

Congreso de Jóvenes Lectores de Tenerife 2020